Get Adobe Flash player

"Pomyślcie, to nic nie boli."

Wrzesień 2018
P W Ś C Pt S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dzisiaj 21

Wczoraj 300

Miesiąc 8039

Wszystkie 87828

Inspektor Ochrony Danych:

Radosław Jaśkiewicz

tel.+48-91-852-20-93

ido@spnt.pl

 

RODO-informacje

Pingwiny, to ptaki, które nie umieją fruwać. Żyją stadnie na krze lodowej. Zamieszkują głównie Antarktydę oraz wybrzeża Ameryki Południowej. Występuje 17 gatunków pingwinów. Kiedy jest zimno, pada śnieg lub są zamiecie śnieżne zbijają się ciasno jeden obok drugiego, obrócone plecami do wiatru. Potrafią tak stać godzinami, nic nie jedząc. Czasem wymieniają się te co stały w środku wychodzą na zewnątrz.

Pingwiny znacznie lepiej radzą sobie poruszając się w wodzie niż na lądzie. Jednak czasem są zmuszone do długich wędrówek na swoich krótkich nogach. Bardziej otyłe osobniki mają problem z utrzymaniem się w pionie i częściej się przewracają.

Gdy pingwiny są cięższe, tłuszcz na brzuchu sprawia, że ich środek ciężkości przesuwa się do przodu. Powoduje to mniej stabilną pozycję pionową, co może doprowadzić do upadku podczas każdego kroku.

Chętnie wybralibyśmy się do zoo żeby je poznać bliżej, ale to na razie nie było możliwe. Więc sami stworzyliśmy galerię naszych „świetlicowych pingwinów”!

Wychowawcy świetlic: Maria Piotrowska, Ewa Kalityńska - Rutkowska